tisdag, juli 5

Chardonnay?

En av  läsaren av denna blogg har efterfrågat provning av Chardonnay. Då jag är relativt, helt rudis, okunnig i ämnet går jag in till min lokale vinhandlare i Norrtälje (systemet) och frågar första bästa uppackare som sliter i värmen.  Hon frågade vilket prisläge och jag höjde handen uppåt.... och det påverkar personalens mungipor i samma riktning men konstigt nog inte prisnivån? Fast jag är väl i Systembutikerna BiB Mecka, eller 25 000 invånare och 250 000 sommarstugor betyder väl något på BiB himmeln typ, eller?

Jag fick med mig 3 olika från denna tillmötesgående och trevlig personal.

Cameleon Unoaked Chardonnay Reserva 6031 79:-

Mono skriver:
Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt
Argentina, Cuyo, Mendoza, Tupungato
·         Drycker av ekologiskt odlade jordbruksråvaror
·         Årgång 2010 
  • Alkoholhalt 13,5 %
  • Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter
  • Användning Serveras vid cirka 8-10°C till fisk- eller skaldjursrätter. 
  • Smak Torrt, mycket fruktigt vin med inslag av papaya, ananas och citrusskal. 
Simonsig Chardonnay (nr 2032)
Vitt vin, Torrt, Fylligt & Smakrikt
Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch
  • Årgång 2010 
  • Alkoholhalt 14,0 %
  • Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter
  • Användning Serveras vid 8-10°C till rätter av grillad fisk eller till ljust kött. 
  • Smak Torr, fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av persika, ananas, nötter, apelsin och vanilj. 
  • Färg Ljus, gul färg.
  • Hållbarhet Vinner inte på lagring.
  • Provning 2011-02-25
  • Leverantör Tryffelsvinet AB  ( bara det !!!)
  • Producent Simonsig Estate
Stoneleigh Chardonnay (nr 6427)
Vitt vin, Torrt, Fylligt & Smakrikt

Information om drycken

Ursprung
Nya Zeeland, Marlborough
  • Årgång 2010 
  • Alkoholhalt 14,0 %
  • Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter
  • Användning Serveras vid 8-10°C till grillade rätter av fisk och skaldjur, eller till ljust kött. 
  • Smak Torrt, fruktigt, smakrikt vin med rostad fatkaraktär, inslag av gula äpplen, smör, nötter och grapefrukt 
Fisk
Till milda fiskrätter utan smakrika tillbehör passar ett torrt friskt & fruktigt eller ett lätt & avrundat vitt vin. Ett veteöl går också bra. Till stekt eller grillad fisk passar ett fylligt & smakrikt vitt vin, eller ett mjukt & bärigt rött vin.
  • Färg Ljus, gul färg.
  • Hållbarhet Vinner inte på lagring.
  • Provning 2011-03-17
  • Leverantör Pernod Ricard Sweden AB
  • Producent Stoneleigh Vineyards
  • Råvaror Chardonnay
  • Doft Fruktig doft med rostad fatkaraktär, inslag av gula äpplen, tropisk frukt, smör och nötter.





Jag vet inte just nu vilken som smakar till vad under helgen, men det bör klarna allt efter som. Har du en favvo Chardonnay?, maila till yxhuset@gmail.com och du får äran som belöning, eventuellt.