lördag, juli 16

Arrangera vinprovning hemma

 UTMANA DINA SINNEN  Att prova vin är en rolig hobby och behöver inte innebära att man måste prova dyra viner. Det kan verka invecklat, men bygger egentligen på sunt förnuft - att stanna upp ett tag och koncentrera sig på hur vinet påverkar våra sinnen. Lita på dina egna smaklökar och var inte rädd för att associera fritt till smaker. Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel.

Ordna en egen vinprovning och bjud in några nära vänner.

Prova vin steg-för-steg
  1. Välj helst ett glas med en rejäl kupa. Fyll glaset till högst en tredjedel. Lämna plats för att kunna snurra runt vinet i glaset.
  2. Studera utseendet. Håll glaset mot en vit bakgrund (en duk eller ett papper). Är vinet klart eller grumligt? I det senare fallet kan vinet vara defekt (dåligt). Vilken färg har vinet - röda viner kan vara allt från ljust röda, djupt rubinröda till tegelfärgade. Om vinet drar åt orange och tegel är det troligt att vinet är lite äldre och mognare. 
  3. Dofta på vinet. Snurra glaset försiktigt så att vinet kommer i kontakt med syret i luften, på så sätt aktiveras doftämnen i vinet så att du kan uppskatta det fullt ut när du andas in doften. Dofta på vinet i ungefär 4 sekunder. Ett vin kan bjuda på en mängd olika doftupplevelser, medan ett annat bara ger en eller två doftassociationer. Ju fler associationer du hittar, ju mer komplext är vinet (vilket oftast innebär att vinet är av högre kvalitet). Med träning kan doften avslöja både druvan och dess ursrung. 
  4. Smaka på vinet. Ta en ordentlig klunk och låt det snurra runt i munnen så att smakupplevelsen blir maximal. Vi uppfattar olika smaker på olika ställen i munnen; på tungspetsen känner man sötma; i mitten av tungan upplevs sälta; på sidorna av tungan känner man syrliga och sura smaker; längst bak på tungan finns smaklökar som upplever bittra smaker.
  5. Anteckna och jämför vinernas olika färg, doft och smak - vad blev helhetsintrycket?  
Vilka viner?
Upp till dig. Druvor, Världsdelar, Prisklasser.... men det finns många teman,  bara ni bjuder in mig så.