torsdag, maj 12

Ett bra Tips från Vinguiden

Basilisk Shiraz Mourvedre
Dina Viner Professional Edition nr 5 har provat 114 röda viner i Systembolagets sortiment och provningens Superfynd är Basilisk Shiraz Mourvedre. De skriver – "Det är inte första gången Basilisk får en superfyndmarkering – i mitt tycke är detta ett av Systembolagets mest pålitliga superfyndviner. Vinet beskrivs om – "Ett ungt, rikt och bussigt vin från Central Victoria, med charmig, modern och aromatisk frukt, söta bär och inslag av björnbär, vildhallon, moreller, bigarråer, lakrits, blommor och fat." Vinet får 89 poäng (+++) av Pär Bill.

Namnet Basilisk kommer från det mytologiska djuret som är en kombination mellan en orm och en tupp. Namnet inspirerade Andrew McPherson att göra viner under detta premiumvarumärke.
Druvorna till Basilisk Shiraz Mourvedre kommer från Central Victoria och är 95% Shiraz och 5% Mourvedre. De plockades i mars/april 2008, jäses under temperaturkontroll och lagras sedan på franska fat i ca 9 månader. Resultatet blir ett moget, komplext och underbart rikt vin med smak av mörk frukt, tranbär och toner av fat. Doften har toner av mörka bär, disket fat och kryddor.

Vinet passar perfekt ihop med grillad fläskfilé med färsk potatis.
Hurra, att grilltiden är här.

Basilisk Shiraz Mouvedre finns på Systembolaget med art nr 6327. Den vanliga flaskan kostar 89 kr. Har du många gäster, köp gärna magnumflaskan som kostar 169 kr.